Hilda, Skuld i Rota tornem a Can Carol, intentant millorar el so del podcast (gràcies per la paciència odiencia), I per complicar-nos la vida, entrem, qual elefant en “cachereria” a parlar de desig i conseniment, termes, especialment el segon, al centre de molts debats darrerament.
Arrenquem intentant posar-hi cert marc cultural i perquè no, antropològic i contextualitzar-ho amb reflexions actuals: constructes socials, tabús, fílies, diferències i barreres de gènere, abusos, etc.
Si volem parlar de desig, com diu ella, no ens ho acabaríem. I per això, li hem demanat ajuda a Sandra Bravo qui, amb l’excusa de la sortida del seu llibre Si te he amado no me acuerdo. Cuaderno de vulnerabilidad compartida, ens parla del desig com algo no igual per tothom, que hauria de connectar amb les cures, i que, com pot estar condicionat per vulnerabilitats, dependències, pors, estigmes, etc., ens pot porta a preguntar-nos que passa quan deixes de ser desitjada?
A partir d’assumir que el desig és algo complex, fluid i sobretot divers, demanen a diferents veus que ens parli del consentiment des de visions menys centrals. Comencem per Na Pai, qui, des de les sexualitats dissidents i les reflexions sobre el capital sexual que fa al seu darrer llibre, ens comparteix la seva visió sobre límits i ambigüitats, entre d’altres temes.
Seguim amb Marta Trigo, terapeuta sexual des del projecte Seda calenta, que ens parla de com educar el consentiment des del treball corporal des de petites. Com sempre, i anant més enllà de l’àmbit sexual, no podem evitar parlar de com d’important és treballar-ho des de l’educació per no normalitzar situacions no consentides.
Això ens porta a parlar de com aborda aquestes energies, més enllà de la ment, el tantra, gràcies a l’àudio de Jen de Orijen bodytherapy i del llibre Tantra Urbano de Barbara Carrellas del que llegim un fragment sobre el BDSM per no oblidar que hi ha pràctiques, com aquesta i tot l’univers kinky, que parteixen i només tenen sentit des d’un consentiment molt treballat que va més enllà de l’estigma sobre el dolor al que van associades.
I acabem amb els àudios d’Aina Troncoso, especialista en violències masclistes i malestar de gènere que ens parla de la seva experiència en l’àmbit de la parella.
Per aprofundir més en el tema fem recomanacions més multidisciplinars que mai: el podcast (i llibre) de Clara Serra El sentido de consentir, La doctrina del consentimiento afirmativo d’Agustín Malón i El buen sexo mañana de Katherine Angel però també ficcions com la novel·la The Moan Club de Karen Moan, la trilogia Zorras de Noemí Casquet, les pel·licules El consentimiento i Crash, l’expo sobre Berlanga o el joc de cartes Voluptas.
I acabem, com sempre, compartint convocatòries que trobem interessants pel que hem parlat, com la projecció de la pel·lícula Revolución Puta o la presentació del fanzine Juegos fatuos o que s’organitzen a l’espai i Vallhalla que ens acullen com l’Escoleta de Justícia o la manifestació per l’habitatge del 5 d’abril.
Música consentida: Doechii, Serge i Charlotte Gainsbourg cantant-li a l’incest, Marala, Albert Pla, Marianne Faithfull, objecte de desig recentment apagat i per acabar New York Dolls per acomiadar David Johansen que marxa buscant un petó
En fin, esperem que totes puguem, dins del que cap, viure un desig sense por i basat en un consentiment lliure.
I recordeu, que, ens podeu contactar a https://www.instagram.com/vallkyries_podcast/ o a vallkyriespodcast@gmail.com. I escoltar des de la ràdio lliure, autogestionada i assembleària, que acaba de celebrar els 34 anys en antena, www.contrabanda.org i les plataformes afins https://igracia.cat/ i https://red.podkasts.org/
Puedes escuchar este podkast en https://www.ivoox.com/vallkyries-desig-i-consentiment-audios-mp3_rf_144320047_1.html